Spoffin

← Blokkenschema festivals
Theaterfestival Spoffin
Spoffin 2019
Spoffin is een internationaal festival voor straat- en locatietheater dat zich jaarlijks in het laatste weekeinde van augustus afspeelt op straten en pleinen, in parken en op andere plekken, tegen het decor van de Amersfoortse binnenstad.

Straattheaterfestival Spoffin


Spoffin is een open straattheater festival in de binnenstad van Amersfoort, dat elk jaar in het laatste weekend van augustus plaatsvindt. De tientallen voorstellingen zijn te zien op pleinen en straten in de stad, bijvoorbeeld onder de Onze Lieve Vrouwetoren. In een vrolijke zomerse sfeer trekt het nieuwsgierige publiek van de ene voorstelling naar de andere. De afstanden zijn niet groot. Te zien zijn vooral straattheater, circustheater, acrobatiek en dans.

Spoffin is geen festival alleen voor gevestigde artiesten en acts, maar dient ook als springplank voor nieuwe groepen en producties. De naam Spoffin is dan ook een verbastering van 'Spin-off', om aan te geven dat er veel plaats is voor vernieuwing.

Naast het hoofdprogramma (IN) is er een OFF-programma voor jonge professionele makers. In het 'OFF'-programma biedt Spoffin artiesten goede speelplekken, uitgebreide publiciteit via pers, sociale media, de festivalkrant en de website, en talloze mogelijkheden om te netwerken met programmeurs van andere festivals en collega-artiesten.
Daarnaast is er Spoffin LAB, waarin het festival een nieuwe productie woon-, werk- en oefenruimte biedt en ondersteuning bij publiciteit en het vinden van een geschikte speellocatie.

Binnen de internationale programmering, die ongeveer de helft van het programma omvat, schenkt Spoffin speciale aandacht aan Noord-, Centraal- en Oost-Europa, waar straat- en locatietheater een nog jonge discipline is.

Bijzonder aan Spoffin is dat het overgrote deel van de voorstellingen vrij toegankelijk is. 'Hoge kwaliteit, lage drempels' is het motto van Spoffin. Na afloop van elke voorstelling kun je geven wat je zelf wilt. Dat kun je doen bij een van de vele goed herkenbare vrijwilligers of bij de artiesten zelf.
Helaas blijkt het publiek niet erg gul: de gemiddelde bezoeker betaalde de afgelopen jaren slechts 60 cent voor het hele weekend. Hopelijk laat jij je waardering iets guller blijken.

Hoewel er geen speciaal kinderprogramma is, is het festival erg geschikt voor kinderen.


Festivalagenda en festivalinfo

Meer dan 60 andere theaterfestivals vind je in het handige blokkenschema, in het menu, of onderaan deze pagina. Bijvoorbeeld Circolo, Spoffin of World Living Statues Festival.

Volg Theaterfestivals op Facebook of word lid van de Facebook discussiegroep over theaterfestivals.

Spoffin 2019
Amersfoort,

do 22 augustus t/m zo 25 augustus 2019
»
 • In theater(s)
 • ✔︎Locatietheater
 • ✔︎Straattheater
 • ✔︎Muziek
 • ✔︎Dans
 • ✔︎Theater
 • Kunst
 • Programma voor kinderen
 • Camping dichtbij
 • ✔︎Goed bereikbaar met OV
 • ✔︎Low budget
WAT VIND JIJ VAN SPOFFIN?
- Er zijn nog geen beoordelingen. Wees de eerste!
Geef je mening
NIEUWS

Spoffin krijgt Europees kwaliteitslabel ‘opmerkelijk kunstfestival’

10/02/2019

Spoffin, het internationale festival voor professioneel buitentheater in Amersfoort, heeft opnieuw het EFFE Label ontvangen, Europa's kwaliteitsstempel voor opmerkelijke kunstfestivals die getuigen van engagement op het gebied van kunst en maatschappelijke betrokkenheid. Hiermee is Spoffin ook in de running voor de EFFE Awards, die de internationale EFFE jury later dit jaar zal toekennen.

EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) is een initiatief van de European Festivals Association (EFA), ondersteund door Europese commissie en parlement. Het EFFE Label 2019 - 2020 gaat naar buitengewone en innovatieve festivals met een internationale allure.

EFA, het belangrijkste platform voor kunstfestivals, verenigt en vertegenwoordigt aangesloten festivals in Europa en de rest van de wereld en wil hiermee bijdragen aan Europa’s artistieke klimaat. Doel van EFA en haar leden is het toegankelijk maken van cultuur voor iedereen, door het ondersteunen en mogelijk maken van artistieke creaties, productie en participatie. Centraal staat interactie tussen festivals, overheid en andere belanghebbenden in de kunsten.

Inschrijving Spoffin OFF 2019 geopend

03/01/2019

Internationaal street arts festival Spoffin in Amersfoort biedt jong professioneel theatertalent uit binnen- en buitenland met Spoffin OFF jaarlijks de mogelijkheid zich te presenteren aan een breed publiek en aan theaterprofessionals uit heel Europa. Artiesten kunnen zich hier tot en met 28 februari voor inschrijven.

Spoffin OFF is bedoeld voor aanstormende theatermakers en gevestigde artiesten die iets nieuws willen uitproberen. Een groep ervaren programmeurs maakt in maart een selectie uit alle inzendingen voor de tiende editie van Spoffin, dit jaar van 23 - 25 augustus. Criteria voor selectie zijn onder meer artistieke aspecten als originaliteit, zeggingskracht, professionaliteit en interactie met publiek en de openbare ruimte. De definitieve selectie is in mei bekend.

Deelnemende artiesten en groepen krijgen alle faciliteiten om zichzelf te presenteren aan een mix van theaterprofessionals en een enthousiast publiek; het festival voorziet onder meer in speelplekken, hotelaccommodatie en maaltijden en zorgt voor publiciteit. Het PRO-programma voor theaterprogrammeurs en andere professionals uit heel Europa biedt mogelijkheden om te netwerken met andere artiesten en met Europese programmeurs die naar Spoffin komen om de nieuwste producties en artiesten te scouten.

Meer informatie over Spoffin OFF op www.spoffin.nl.

Spoffin start samenwerking vijf Europese festivals in Roundabout

06/08/2018

Vijf Europese festivals, waaronder Spoffin in Amersfoort, slaan onder de naam Roundabout Europe de handen ineen om buitentheater een nieuwe impuls te geven. De Europese Unie heeft ondersteuning toegezegd; projectleider Spoffin kan nu samen met de partners definitief aan de slag met een circuit van residenties en ondersteuning van professionele makers.

Spoffin voorziet al jaarlijks in werkperiodes voor talentvolle makers op het gebied van straat- en locatietheater. Het nieuwe circuit met de festivals Passage in Denemarken, Out There in Engeland, Imaginarius in Portugal en KoresponDance in Tsjechië biedt extra mogelijkheden op het gebied van uitwisselingen van makers en hun producties en het organiseren van professionele ondersteuning, trainingen en coachingstrajecten tijdens de zogenoemde residenties.

De vijf festivals willen met het project Roundabout Europe de ontwikkeling van buitentheater stimuleren; competenties en vaardigheden van artiesten verbeteren en de zichtbaarheid van buitentheater en de makers ervan vergroten. Zodat de sector een boost krijgt en meer professioneel, duurzaam en economisch winstgevend kan zijn, zonder dat dit ten koste gaat van artistieke kwaliteiten.

Het circuit biedt jaarlijks aan vijf geselecteerde theatergroepen residenties en elke groep doet daarbij twee festivals in verschillende landen aan. In totaal zullen de komende twee jaar tien groepen het circuit doorlopen. Kandidaten voor Roundabout Europa kunnen zich vanaf eind 2018 aanmelden met een artistiek plan. Als het project succesvol blijkt, breidt het circuit zich mogelijk na 2020 uit met nog eens vijf festivals.

Spoffin: programma bekend en kaartverkoop gestart

04/07/2018

‘Bij het selecteren van groepen en artiesten is originaliteit altijd de doorslaggevende factor’, zegt artistiek leider Alfred Konijnenbelt van Spoffin (23 t/m 26 augustus in Amersfoort). ‘Naast professionaliteit, zeggingskracht, een sterke visuele presentatie en een fijne sfeer. Tientallen programmeurs van festivals in heel Europa komen voor Spoffin naar Amersfoort en veel van hen komen elk jaar terug. Dat is niet voor niets.’ Ook voor professionals uit eigen land is Spoffin interessant: het aantal Nederlandse premières is onveranderd hoog: 27 van de in totaal bijna 40 professionele producties.

Van de Nederlandse premières is onder meer de parade Azalaï, met metersgrote poppen uit Marokko bijzonder. ‘En de interactieve show van Avanti Display (GB), een groep die al meer dan 25 jaar bestaat en nu met iets compleet nieuws komt. Becky Namgauds (GB) brengt dans over vrouwenmoord en ecofeminism in een bed van aarde. En dan is er Conseqüències van Cia. Moveo (CAT) die in Spanje met diverse prijzen is bekroond. Sideshow van Pain Solution (NO) is een verhaal apart. De pijn is echt en de bizarre acts vereisen een sterke maag van het publiek.’ Geen première, wel een aanrader is Despoot van Compagnie Mobil (NL), gebaseerd op de beroemde wandelende strandbeesten van Theo Jansen.

Focus-programma’s zijn sinds kort vast onderdeel van de Spoffin-formule. Vorig jaar lag de focus op Catalonië, dit jaar op Noord-Europa. ‘Het is een succesvolle toevoeging: landen werken graag mee aan een speciaal programma met extra aandacht voor hun artiesten. Ook laten we een mooie doorsnede zien van actuele ontwikkelingen binnen het buitentheater. Dit jaar spelen maatschappelijke thema’s een hoofdrol, zoals migratie en Europa.’

Spoffin OFF selectie vol experimenten en vakmanschap

08/06/2018

Ervaren straattheatermakers, theatrale installatie-bouwers, jonge dansers en volwassen circustheater: Spoffin selecteerde dit jaar 18 groepen en artiesten voor Spoffin OFF, de showcase van het internationale festival voor professioneel buiten- en locatietheater in Amersfoort.

Spoffin kreeg dit jaar circa 220 aanmelding uit zo’n 23 landen voor het onderdeel OFF. “Daaruit blijkt dat Spoffin in heel Europa en ook ver daarbuiten bekend is bij artiesten, vooral via mond-tot-mond reclame. Artiesten horen van elkaar over Spoffin, dat het een mooi festival met een fijn publiek is en ze er artiesten goed ontvangen,” zegt artistiek directeur Alfred Konijnenbelt. “Ook het feit dat we veel programmeurs van andere festivals uitnodigen, in totaal zo’n 50, speelt een belangrijke rol.”

“Opvallend is het aantal aanmeldingen van grote internationale namen met producties die heel anders zijn dan voorgaand werk,” zegt Konijnenbelt. “Bijvoorbeeld Avanti Display (GB) dat al meer dan 25 jaar bestaat en over de hele wereld met enorm succes The Spurting Man speelt, zoals ook op Festival Etcetera in 1999. Nu bouwen ze met hulp van het publiek een hoge toren van metalen emmers, waar natuurlijk iets spectaculairs mee gebeurt. Maboul Distorsion (FR) staat voor ouderwets vakmanschap in het straattheater en speelde in 2013 op Spoffin een hilarische voorstelling rond twee koks. Nu laten zij uit alle hoeken en gaten rode mannetjes en vrouwtjes tevoorschijn komen die bezit van de stad nemen.”

Uit eigen stad komt Sillyous Productions, dat speciaal voor Spoffin een preview maakt van een groots opgezette productie in samenwerking met de Kringloopwinkel, die na Spoffin door heel Nederland in tweedehandswinkels zal spelen. Een unieke voorstelling komt uit Spanje, van El Fedito. “Deze kunstenaar bouwt een prachtige theatrale installatie waarin tal van tweedehands objecten balanceren en hij jongleert met van alles en nog wat. Iets heel anders is Agro The Clown uit Italië, die automobilisten op humoristische wijze uitdaagt hun heilige koe te laten wassen, natuurlijk midden op straat met honderden toeschouwers er omheen.”

Aan jong talent geen gebrek tijdens Spoffin. “Arnhemse Meisjes (NL) bijvoorbeeld is een jong dansgezelschap met een bijzonder eigen stijl. Zij bewegen zich continu tussen het publiek, waardoor de speelruimte steeds verandert. Daarnaast presenteren we Familiar Faces en TeaTime Company, internationale groepen met zowel Nederlandse als buitenlandse artiesten, afgestudeerd aan de circusacademies in Rotterdam en Tilburg. Circustheater in Nederland wordt langzaam maar zeker volwassenen en dat laten we graag zien op Spoffin. Familiar Faces is onlangs als enige Nederlandse groep geselecteerd voor het Europese project CircusNext, dat jonge circusartiesten begeleidt.”

Eén van de criteria waar Spoffin op selecteert is interactie met publiek. Zo komt The Sporthorses and the Guggenheim Box met een interactieve muziekinstallatie waarin zijzelf dansen en waarmee ook het publiek mag spelen en experimenteren. En de Third Hand Group uit Slovenië brengt een speeltuin vol kasten, muziek, rare objecten en ander nieuwsgierig makende spullen mee, om het publiek hiermee naar zichzelf te laten kijken.

INSTAGRAM
Spoffin


Spoffin

spoffin
Prachtige foto van @albertsetenendrinken van een bomvol plein met theaterliefhebbers bij de voorstelling van Pile en Face. #theater #Spoffin #Amersfoort #StraatTheater #StraatTheaterFestival #Hof #albertsetenendrinken

Spoffin

feikje.meeuwsen
IO Company at #Spoffin #Amersfoort #myhometown #Netherlands #Dutch #Holland #streettheatre #festival #spoffinfestival #iocompagnia

Spoffin

timvandort_photography
#spoffin2015 #spoffinfestival #spoffin #maartjebonarius #streetart #acrobatics #talltaleacrobats #clouds #female #flying #sky #skyhigh #Amersfoort #festival #tv_clouds #tv_pointofview

Spoffin

amersfoorters
#spoffin #spoffinfestival #amersfoorters #033 #keistad #amersfoort #straatfestival #theater #hofamersfoort

Spoffin

hansveneklaas
#spoffin #umbrella #performance #child

Spoffin

ellydejongh
Tent circustheater at Spoffin Amersfoort #tent #tentcircus #tentcircusproducties #spoffin #spoffin2016 #spoffinfestival #streettheatre #circus #amersfoort

Spoffin

eerder_metaal_debromptonwinkel
Me admiring the surprising #pedalpower machines of #lesesespacescyclophones from Belgium at the #spoffin festival #spoffinfestival no #Brompton here

Spoffin

spoffin
Samen met artiesten een groot bouwwerk van houten stokken maken? http://ow.ly/MVVf302Xe29 #spoffin #spoffin2016 #streetarts #interactive #installation

Spoffin

spoffin
Ben jij een echte fan van hét internationale street arts festival in Amersfoort? Check dan http://spoffin.nl/circle/

Spoffin

renatehofkens
Laatste dag van #Spoffin 2016! Muzikanty op de Hof in Amersfoort! #spoffin #Amersfoort #festival #summer #theater

Spoffin

spoffin
Laat je meevoeren in de wereld van een eigenaardig meisje. Shakti Olaizola speelt Irakurriz. http://ow.ly/V0zs302EKYK #spoffin #spoffin2016 #books #acrobatics #circus

Spoffin

spoffin
La fin demain is verbazingwekkend en verfrissend hedendaagse circus vol humor en optimisme: http://ow.ly/JUqp302XdpV

Spoffin

spoffin
Ariana & Roxana [FR] play nice - negotiating foot juggling

Spoffin

nitihoe
#spoffin

Spoffin

jorn_kortooms
Dag 2 van festival #Spoffin. Op het hoofdpodium staat nu #PileEnFace. #acrobatiek #circus #Festival #amersfoort

Verzend

Deze website gebruikt cookies  |   OK