Oerol

alle theaterfestivals
Theaterfestival Oerol
Oerol 2020
Jaarlijks verandert het eiland Terschelling in juni tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Een uniek en toonaangevend festival met het eiland als inspiratiebron en podium.

Theaterfestival Oerol


Oerol op Terschelling is één van de grootste locatietheaterfestivals van Europa. In 1982 begonnen als klein straattheater festival is het uitgegroeid tot een divers cultureel festival met zo’n 55.000 bezoekers per jaar. Er is nog steeds straattheater te zien, maar het accent is verschoven naar locatietheater, muziek en beeldende kunst.

De theatervoorstellingen op het strand, in de duinen, in het bos, op een dijk of in een schuur, worden vaak speciaal voor deze locaties gemaakt of daarop aangepast. Naast Nederlandse theater- en muziekgroepen zijn er ook internationale theatergezelschappen en bands te zien.

Oerol vindt elk jaar in juni plaats, als de dagen op z’n langst zijn, en duurt tien dagen. Er is genoeg te zien om tien dagen te blijven, maar je kunt ook een dag of een paar dagen komen. Er gaat enkele malen per dag een boot vanuit Harlingen. Reserveer op tijd een plaatsje. Hou er ook rekening mee dat de gewone bootreis twee uur duurt. Er is een (duurdere) snelboot.

Je koopt voor dit festival een entreebandje (festivalbandje). Je kunt het vooraf bestellen via de website, kopen bij de boot in Harlingen, of als je aankomt op Terschelling. Daarvoor krijg je toegang tot de twee grote festivalterreinen Westerkeyn en Betonning, en een aantal kleine voorstellingen, de 'expedities'. Voor de grotere voorstellingen moet je apart een kaartje kopen. Dat laatste doe je het best online tijdens de voorverkoop, want sommige voorstellingen zijn snel uitverkocht. Een aantal kaarten wordt apart gehouden voor de losse verkoop op het eiland (Westerkeyn). Er zijn zelfs mensen die het wachten in de rij zo gezellig vinden dat ze vooraf geen kaarten kopen!

Vrienden van Oerol krijgen eerder toegang tot de online kaartverkoop (Early Bird) en ontvangen de Oerol Programmakrant. Ook zijn er speciale vriendenacties. Vriend worden kan voor 22, 44 of 66 euro per jaar.

Hoewel er heel veel mensen naar Oerol komen, ruim 50.000, is het niet massaal. Het festival is verspreid over het hele eiland Terschelling, en er is altijd veel tegelijk te zien op ver uiteen gelegen plaatsen. De sfeer is erg relaxed en er zijn cultuurliefhebbers van alle leeftijden te vinden. Op de twee festivalterreinen (de Betonning in West en Westerkeyn bij Midsland) is het wel wat drukker, maar ook erg gezellig.

Oerol 'doe' je vooral op de fiets. De locaties liggen op fietsafstand van elkaar, al wil het wel eens een klein uurtje fietsen zijn als je de wind tegen hebt. Onderweg kom je veel andere festivalgangers tegen. Je kunt een fiets huren op veel plekken op het eiland (reserveren is aan te raden) of je eigen fiets meenemen op de boot.

Onderdak vinden tijdens Oerol is makkelijk als je van kamperen houdt: er is altijd wel een plekje op een van de vele campings op het eiland. Een huisje of hotelkamer is een stuk lastiger te vinden en moet je lang van tevoren regelen. Op een van de schepen in de haven slapen is ook mogelijk.

Neem vooral warme kleding, regenkleding en goede schoenen mee naar Terschelling. Ook verstandig om mee te nemen: zonnebrand en een tekentang. Je smartphone is bijna onmisbaar tijdens Oerol, niet alleen om je belevenissen te delen met vrienden, maar ook vanwege de Oerol App die je de weg wijst over het eiland. Je kunt je ook via Whatsapp laten vertellen waar onverwachte avontuurlijke dingen gebeuren: Stuur 'Oerol aan' naar 06 57539796.

Elke festivaldag verschijnt er een Oerol Dagkrant, waarin je tips, achtergrondinformatie, wijzigingen en het blokkenschema vindt. En natuurlijk de beroemde Lokroepjes!

Terschellings Oerolfestival is bedacht door Joop Mulder. Waar de naam Oerol vandaan komt? Het is Terschellings voor 'overal'. Vroeger mocht het vee in het voorjaar over het hele eiland grazen, 'oerol' dus. Nu zwermen duizenden enthousiaste theater- en muziekliefhebbers over het eiland.


Festivalagenda en festivalinfo

Meer dan 70 andere theaterfestivals vind je in het handige blokkenschema, in het menu, of onderaan deze pagina. Bijvoorbeeld Boulevard, Karavaan of Over het IJ festival.

Volg Theaterfestivals op Facebook of word lid van de Facebook discussiegroep over theaterfestivals.

Oerol 2020
Terschelling,

vr 12 juni t/m zo 21 juni 2020
»
 • ✔︎Theater
 • ✔︎Muziek
 • ✔︎Kunst/installaties
 • ✔︎Binnen
 • ✔︎Buiten
 • ✔︎Bijzondere locaties
 • ✔︎In tenten of containers
 • ✔︎Locatietheater
 • ✔︎Straattheater
 • ✔︎Dans
 • ✔︎Nieuwe makers
 • ✔︎Foodtrucks
 • ✔︎Camping dichtbij
 • ✔︎Goed bereikbaar met OV
 • Low budget
WAT VIND JIJ VAN OEROL?
   Totaalindruk: 9.5
   Programma: 8.5
   Sfeer: 9.4
   Locatie: 9.8
   Prijs-kwaliteit: 9.0
anoniem
Totaalindruk: 9, Programma: 8, Sfeer: 9, Locatie: 9, Prijs: 8
Anoniem
Totaalindruk: 9, Programma: 7, Sfeer: 9, Locatie: 9, Prijs: 8
Gérike(06-10057089)
Totaalindruk: 9, Programma: 9, Sfeer: 8, Locatie: 10, Prijs: 9
Jammer dat er niet meer bandjes op de westerkeyn spelen. Dat maakt de sfee4 beter. Nu is t overdag nogal saai. Gooi er meer muzikale onderbrekingen in. Damestrio déjà vu zingen nummers uit de jaren 40-45. Vera Lynn,the Andrew sisters etc. Bijzonder mooi als popup act op straat of zo
Lees meer beoordelingen
Marcoerol
Totaalindruk: 9, Programma: 8, Sfeer: 9, Locatie: 10, Prijs: 10
Het is weer fantastisch! Muziekprogrammering mag iets beter ('S avonds alleen dansbare muziek). Waar is wattcar (of alternatief)? Het blijft natuurlijk een fantastische beleving op Oerol.
Anoniem
Totaalindruk: 10, Programma: 10, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 10
Anoniem
Totaalindruk: 10, Programma: 8, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 9
Hans
Totaalindruk: 10, Programma: 8, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 8
Oerol is altijd bijzonder. De sfeer en de locatie zijn uniek.
Jolien
Totaalindruk: 10, Programma: 10, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 10
Uhmmm... Eerlijk gezegd is deze stemming gebaseerd op eerdere jaren maar toch.. Verheug me al ernstig!
Geef je mening
NIEUWS

Checklist: klaar voor Oerol 2019?

10/06/2019

De boottickets heb je natuurlijk al maanden geleden besteld. Je verblijf waarschijnlijk vorig jaar al, als je niet gaat kamperen. De voorstellingstickets zijn inmiddels binnen. Waar moet je nu nog aan denken?

- Heb je al een fiets gehuurd? Die heb je beslist nodig. Tip: versier je fiets, zodat je 'm overal makkelijk terug kan vinden.

- Heb je de Oerol App 2019 al geinstalleerd? Hiermee heb je het programma op zak en blijf je op de hoogte van het laatste nieuws tijdens Oerol.

- Zin in theateravontuurtjes? Stuur 'Oerol aan' via Whatsapp naar 06 57 53 97 96.

- Is je powerbank opgeladen en heb je alle snoertjes bij je?

- Heb je goede schoenen, zonnebrand, regenkleding, een tekentang en voldoende warme kleding ingepakt?

Check? Dan wensen we je een fijne Oerol!

Programma Oerol 2019 online

06/05/2019

Het programma van Oerol 2019 is vanaf nu op de website van Oerol te bekijken. Oerol laat dit jaar de vergezichten, de perspectieven van de makers, en ook hun zorgen en hoop voor de toekomst zien. Een wereld waarin je wordt uitgedaagd je eigen inzichten tegen het licht te houden. Een tijdelijke samenleving waarin iedere deelnemer telt en de verwondering centraal staat.

Naast enkele oude bekenden als Via Berlin, Orkater, De Dansers en Karina Kroft zijn er veel nieuwe gezichten te zien op Oerol 2019. Het aandeel muziek lijkt dit jaar hoog te zijn.

De reguliere voorverkoop begint op dinsdag 28 mei om 20.00 uur. Vrienden van Oerol kunnen al eerder kaarten bestellen: vanaf woensdag 22 mei om 20.00 uur.

Regel festivalbandjes met korting als Oerol Ambassadeur

26/03/2019

Je kent het wel. Je komt vol inspiratie terug van Oerol en je wilt dit gevoel met zoveel mogelijk vrienden delen. Ja, al die vrienden die jij via WhatsApp, Instagram of Facebook liet meegenieten, maar die niet voelden wat jij meemaakte op Terschelling.

Oerol wil jou als Ambassadeur graag belonen. Als Ambassadeur van Oerol regel je festivalbandjes voor vrienden en familie met een extra korting. Hiermee spaar je voor bijvoorbeeld een Oerol T-Shirt, een festivalbandje of een Oerol Shopping Bag voor jezelf. Hiervoor moet je dan respectievelijk drie, vier of vier festivalbandjes verkopen. Maak je echt veel mensen enthousiast? Dan kun je zelfs sparen voor een Oerol All-in Bring Your Own arrangement voor 2 personen (24 tickets) of een Oerol All-in gezinsarrangement voor 4 personen (34 tickets)!

Meer informatie: word Oerol ambassadeur

INSTAGRAM
Oerol

sofiedeklerk
Dit kan ook weer van mijn bucketlist, in de file staan voor het strand! Maar het was het waard geweldige voorstelling van het #NNT en #clubguyenroni #penthesilea #oerol #Oerolgangers #festivaleiland

Oerol

graphic.collector
#oerol #terschelling #zenscape #landscape #art

Oerol

groningenenverreomstreken
About a year ago #terschelling #oosterend #oerol #flowers #poppy #klaproos #island #waddeneiland #eiland #bloemen #nature

Oerol

oerolterschelling
Oerol in de recycling.. De kussentjes van 'De Passage' van #Oerol14 hergebruikt bij de nieuwe dansvloer van @folkshegeskoalle_schylgeralan #Oerol17 #Festivaleiland #Terschelling #hutsj #zomer #volksdansen

Oerol

beardmen
Fonteinbar #westerkeyn #oerol #terschelling #festivaleiland #bar #bier #brand #festival #church #fountain #beer

Oerol

diederixej
#oerol#performance#voorstelling#walking#sea #noordsea#people#linesofpoeple#menselijkeketen#walkingintothesea#theend

Oerol

halloterschelling
#straattheater #oerol #2017 #festival #terschelling #brandaris

Oerol

kf.camera
Happily ever after starts here➰ • • #photographylovers #photographer #photography #photoshoot #oerol #festivaleiland #photo #photographylovers

Oerol

stijlburospot
#oerol#remembrance #tsunami#Tsukumogami#dadadan #slagwerk#drum#japan #terschelling #locatietheater #festival

Oerol

tom.and.ayla
Great shot from our show at #oerol festival. Thanks to @cie.satchok (follow them!!!) Now we have a week of training before we go to munich to perform with @pepe_arts at the #tollwood festival in munich. #tomandayla #acroskillbank #acrobatics #acro #acroy

Oerol

mathildacremer
Prachtig theater in de zo'n in de duinen #viaberlin #oerol #terschelling #theater

Oerol

cie.satchok
Goodbye #oerol we had fun! • • • #actobatics #acroskillbank #circusaroundtheworld #acroyoga #acrobatics #circus #circuslife #sunset #3manhigh #satchok

Oerol

oerolterschelling
Terugblik #festivaleiland! Betonning tijdens Oerol 2017. Foto: Moon Saris. #oerol #oerol2017 #oerol17 #festival #muziek #betonning #terschelling

Oerol

maloelaloe
Wat er al niet uit een wasbakje zou kunnen komen... Rudolphi Producties / Stephanie Louwrier Revolutie van de mislukking #theatervoorstelling #oerol2017 #oerol #rudolphiproducties #stephanielouwrier #revolutievandemislukking #performance #falen #hectisch

Oerol

pjbisschop
Terschelling had meer zomervibes dan Groningen. Even wennen. #throwback #tbt #oerol #oerol2017 #terschelling #eilandleven #island #festivaleiland #festival #hot #summer #summervibes #sunshine #bluesky

Oerol

saravangeloven
Thank you weather gods! ☀️#camping #oerol #terschelling

Deze website gebruikt functionele cookies waarvoor geen toestemming is vereist  |   OK