Oerol

Theaterfestival Oerol
Oerol 2024
Jaarlijks verandert het eiland Terschelling in juni tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Een uniek en toonaangevend festival met het eiland als inspiratiebron en podium.

Theaterfestival Oerol

Oerol op Terschelling is één van de grootste locatietheaterfestivals van Europa. In 1982 begonnen als klein straattheater festival is het uitgegroeid tot een divers cultureel festival met zo’n 55.000 bezoekers per jaar. Er is nog steeds straattheater te zien, maar het accent is verschoven naar locatietheater, muziek en beeldende kunst. 

De theatervoorstellingen op het strand, in de duinen, in het bos, op een dijk of in een schuur, worden vaak speciaal voor deze locaties gemaakt of daarop aangepast. Naast Nederlandse theater- en muziekgroepen zijn er ook internationale theatergezelschappen en bands te zien. 

Oerol vindt elk jaar in juni plaats, als de dagen op z’n langst zijn, en duurt tien dagen. Er is genoeg te zien om tien dagen te blijven, maar je kunt ook een dag of een paar dagen komen. Er gaat enkele malen per dag een boot vanuit Harlingen. Reserveer op tijd een plaatsje. Hou er ook rekening mee dat de gewone bootreis twee uur duurt. Er is een (duurdere) snelboot. 

Je koopt voor dit festival een entreebandje (festivalbandje). Je kunt het vooraf bestellen via de website, kopen bij de boot in Harlingen, of als je aankomt op Terschelling. Daarvoor krijg je toegang tot de twee grote festivalterreinen Westerkeyn en Betonning, en een aantal kleine voorstellingen, de 'expedities'. Voor de grotere voorstellingen moet je apart een kaartje kopen. Dat laatste doe je het best online tijdens de voorverkoop, want sommige voorstellingen zijn snel uitverkocht. Een aantal kaarten wordt apart gehouden voor de losse verkoop op het eiland (Westerkeyn). Er zijn zelfs mensen die het wachten in de rij zo gezellig vinden dat ze vooraf geen kaarten kopen! 

Vrienden van Oerol krijgen eerder toegang tot de online kaartverkoop (Early Bird) en ontvangen de Oerol Programmakrant. Ook zijn er speciale vriendenacties. Vriend worden kan voor 22, 44 of 66 euro per jaar. 

Hoewel er heel veel mensen naar Oerol komen, ruim 50.000, is het niet massaal. Het festival is verspreid over het hele eiland Terschelling, en er is altijd veel tegelijk te zien op ver uiteen gelegen plaatsen. De sfeer is erg relaxed en er zijn cultuurliefhebbers van alle leeftijden te vinden. Op de twee festivalterreinen (de Betonning in West en Westerkeyn bij Midsland) is het wel wat drukker, maar ook erg gezellig. 

Oerol 'doe' je vooral op de fiets. De locaties liggen op fietsafstand van elkaar, al wil het wel eens een klein uurtje fietsen zijn als je de wind tegen hebt. Onderweg kom je veel andere festivalgangers tegen. Je kunt een fiets huren op veel plekken op het eiland (reserveren is aan te raden) of je eigen fiets meenemen op de boot. 

Onderdak vinden tijdens Oerol is makkelijk als je van kamperen houdt: er is altijd wel een plekje op een van de vele campings op het eiland. Een huisje of hotelkamer is een stuk lastiger te vinden en moet je lang van tevoren regelen. Op een van de schepen in de haven slapen is ook mogelijk. 

Neem vooral warme kleding, regenkleding en goede schoenen mee naar Terschelling. Ook verstandig om mee te nemen: zonnebrand en een tekentang. Je smartphone is bijna onmisbaar tijdens Oerol, niet alleen om je belevenissen te delen met vrienden, maar ook vanwege de Oerol App die je de weg wijst over het eiland. Je kunt je ook via Whatsapp laten vertellen waar onverwachte avontuurlijke dingen gebeuren: Stuur 'Oerol aan' naar 06 57539796. 

Elke festivaldag verschijnt er een Oerol Dagkrant, waarin je tips, achtergrondinformatie, wijzigingen en het blokkenschema vindt. En natuurlijk de beroemde Lokroepjes! 

Terschellings Oerolfestival is bedacht door Joop Mulder. Waar de naam Oerol vandaan komt? Het is Terschellings voor 'overal'. Vroeger mocht het vee in het voorjaar over het hele eiland grazen, 'oerol' dus. Nu zwermen duizenden enthousiaste theater- en muziekliefhebbers over het eiland.

Festivalagenda en meer festivalinfo

Meer dan 70 andere theaterfestivals vind je in het handige blokkenschema, in het menu, of onderaan deze pagina. Bijvoorbeeld Festivalderaa, Over het IJ festival of De Parade.
Volg Theaterfestivals op Facebook of word lid van de Facebook discussiegroep over theaterfestivals.

 • ✔︎Locatietheater
 • ✔︎Theater
 • ✔︎Muziek
 • ✔︎Straattheater
 • ✔︎Dans
 • ✔︎Kunst
 • ✔︎Binnen
 • ✔︎Buiten
 • ✔︎Bijzondere locaties
 • ✔︎Nieuwe makers
 • ✔︎Foodtrucks
 • ✔︎Internationaal
 • ✔︎Meerdaags festival
 • +︎Unieke sfeer
 • +︎Unieke locatie
 • +︎Unieke beleving
 • +︎Je betaalt per voorstelling
 • +︎Gratis activiteiten
 • -︎Niet goedkoop
 • -︎Overtocht vooraf regelen
 • -︎Overnachting vooraf regelen
 • -︎Populaire voorstellingen snel uitverkocht

Oerol 2024
Terschelling,

vr 7 juni t/m zo 16 juni 2024
»
Data en tijden onder voorbehoud. Check altijd de website van het festival.
Wat vind jij van Oerol?
   Totaalindruk: 7.6
   Programma: 6.8
   Sfeer: 7.9
   Locatie: 8.1
   Prijs-kwaliteit: 6.5
Barbara
Totaalindruk: 6, Programma: 5, Sfeer: 5, Locatie: 6, Prijs: 5
We waren een dag naar Terschelling voor het straattheater want dat zou weer gevierd worden! Helaas was er 1 act op West jammer. Allemaal beelden voor de tv deden anders vermoeden.
Gerrit
Totaalindruk: 7, Programma: 6, Sfeer: 8, Locatie: 7, Prijs: 4
Mooi festival, maar super slechte organisatie. Uitgifte festivalbandjes, boeken voorstellingen. Overal lange rijen. Boeken kaartjes online, computers die vastlopen, etc We komen al 10jaar, vermaken ons super, maar kan dit niet beter
Anoniem
Totaalindruk: 6, Programma: 5, Sfeer: 8, Locatie: 7, Prijs: 5
Het bijzondere van oerol is weg aan het sijpelen. Geen echt locatietheater meer, maar een voorstelling die toevallig in het bos wordt gespeeld. Dat is niet hetzelfde als een stuk dat gemaakt wordt voor die plek. De magie lijkt verloren te gaan. Waar je eerst de liefde voelde aanzwellende voor de natuur vanwege de magie op de locatie. En je daardoor alles zou geven en doen om te zorgen dat dit prachtige stukje Nederland wordt behouden. Uit liefde, door de bijzondere locatie en het samenspel tussen de voorstelling of expeditie. Wordt je nu gesommeerd goed voor de natuur te zorgen. Ik krijg ongelooflijk de kriebels van het opgeheven vingertje. Vorig jaar bijna geen straattheater. En waar zijn de expedities gebleven waar bij je blij bent dat je 7km tegen de wind in met stromende regen toch hebt doorgezet om erheen te gaan? De opgeheven-vinger-expedities zijn zelfs op 3km afstand met windje mee en een lekker zonnetje vaak niet echt de moeite waard.... Heel jammer! Wij haan op zoek naar aan ander festival
Lees meer beoordelingen
Rob
Totaalindruk: 9, Programma: 7, Sfeer: 8, Locatie: 9, Prijs: 7
Kom dit jaar voor de 8e keer 2 weken naar het eiland. Gelukkig in een mooi klein rstig huisje aan het wad; geen tent meer ;-) De eerste jaren was het top, vooral door de uitstekende bands bij de Betonning, straattheater en de prachtige theaterperformances en muziek. De laatste jaren verandert het wel. De kwaliteit van de bands is een stuk minder geworden (teveel 'onbegrepen' muziek en een hoop niet ritmische herrie). Gelukkig houden pareltjes in het programma van (enkele) voorstellingen mij op de been en de sfeer en ambiance op het eiland; daar mag/kun je niet van wegblijven. Verder valt het op dat de plaatselijke horeca elk jaar weer vrijwel hetzelfde muziekprogramma hebben met dezelfde bands.
M.k Van Mechelen
Totaalindruk: 5, Programma: 5, Sfeer: 5, Locatie: 5, Prijs: 5
Ik baseer me op het programma dat veel minder interessant is dan ik gewend was. Erg voorspelbaar. Men gaat behoorlijk door de knieën waardoor het de indruk wekt vooral bestemd te zijn voor 'de laag gelettterden'; het heeft e veel een geitenwollen sokken geur.
Maria
Totaalindruk: 6, Programma: 6, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 5
Het is niet meer wat het was. Ga nog steeds elk jaar maar meer voor het eiland en de muziek(bands) Mis het oerolkrantje en het straattheater!!
Anoniem
Totaalindruk: 5, Programma: 3, Sfeer: 6, Locatie: 5, Prijs: 3
Oerol was altijd erg leuk en goed , zeer afwisselend georganiseerd kom er al 15 jaar. Echter de laatste jaren is het wel minder geworden. De geluiden gaan dat ze veel op de jongeren inzetten, maar als je er rond loopt zijn het ook vooral de ``jonge ouderen`` die er rondlopen en waar weinig op gericht is. Ik mis zeker de expedities met verrassende dingen, die zeker te vinden zijn. Ook het straat theater was er vorig jaar niet, en dat hoort er zeker bij even als een gevarieerd muziek programma en de kunst. Hierboven staat vinkjes wat je kunt vinden , maar die kloppen niet met het aan bod van de afgelopen jaren. Ook zijn de prijzen flink opgelopen, wat voor een aantal mensen niet meer betaal baar is. Kijk eens naar de bandjes, alleen maar voor 1 prijs te kopen, misschien weer terug naar bandjes voor een wek , een weekend maakt het zeker aantrekkelijker voor sommige mensen.
Rietje Ganzeboer
Totaalindruk: 5, Programma: 5, Sfeer: 4, Locatie: 6, Prijs: 5
Steeds minder te bieden vooral de gezelligheid op straat (straattheater)
René
Totaalindruk: 8, Programma: 7, Sfeer: 8, Locatie: 9, Prijs: 6
Ik mis de expedities en het straattheater. Dat is er bijna niet meer te vinden. Zonder kaartjes voor voorstellingen, is er eigenlijk niks meer te beleven. Verder is de Westerkeyn er niet meer, en de betonning gaat pas 14:00 open. De voorstellingen zijn nog steeds geweldig, maar wel een verschraling dus.
Jeanne Stammeshaus
Totaalindruk: 9, Programma: 9, Sfeer: 8, Locatie: 7, Prijs: 6
Het wordt wat te duur voor 'gewone 'me den. Ennuh.....check ff deze site, er is nog sprake van Wersterkeijnnnnm
Gert
Totaalindruk: 3, Programma: 4, Sfeer: 5, Locatie: 7, Prijs: 2
Pim
Totaalindruk: 9, Programma: 6, Sfeer: 9, Locatie: 9, Prijs: 6
Voorstellingen moeten weer humor hebben. Nu moet er vaak een thema/ bootschap in zitten.
jan
Totaalindruk: 6, Programma: 6, Sfeer: 7, Locatie: 6, Prijs: 5
anoniem
Totaalindruk: 9, Programma: 8, Sfeer: 9, Locatie: 9, Prijs: 8
Anoniem
Totaalindruk: 9, Programma: 7, Sfeer: 9, Locatie: 9, Prijs: 8
Gérike(06-10057089)
Totaalindruk: 9, Programma: 9, Sfeer: 8, Locatie: 10, Prijs: 9
Jammer dat er niet meer bandjes op de westerkeyn spelen. Dat maakt de sfee4 beter. Nu is t overdag nogal saai. Gooi er meer muzikale onderbrekingen in. Damestrio déjà vu zingen nummers uit de jaren 40-45. Vera Lynn,the Andrew sisters etc. Bijzonder mooi als popup act op straat of zo
Marcoerol
Totaalindruk: 9, Programma: 8, Sfeer: 9, Locatie: 10, Prijs: 10
Het is weer fantastisch! Muziekprogrammering mag iets beter ('S avonds alleen dansbare muziek). Waar is wattcar (of alternatief)? Het blijft natuurlijk een fantastische beleving op Oerol.
Anoniem
Totaalindruk: 10, Programma: 10, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 10
Anoniem
Totaalindruk: 10, Programma: 8, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 9
Hans
Totaalindruk: 10, Programma: 8, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 8
Oerol is altijd bijzonder. De sfeer en de locatie zijn uniek.
Jolien
Totaalindruk: 10, Programma: 10, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 10
Uhmmm... Eerlijk gezegd is deze stemming gebaseerd op eerdere jaren maar toch.. Verheug me al ernstig!
Geef je mening
INSTAGRAM
Oerol

bernarood
#oerol

Oerol

saravangeloven
Last Oerol party #festivaleiland #betonning #terschelling #holland

Oerol

oerolterschelling
Terugblik #festivaleiland! Festivalterrein de Westerkeyn van bovenaf tijdens #Oerol17! #festival #theater #eiland #Terschelling #muziek #feest #Oerol #Oerol2017 #throwback #throwbackthursday #tbt Foto: Jelte Keur.

Oerol

oerolterschelling
Terugblik #festivaleiland! Straattheater Sonate tijdens #oerol2017. Heb jij deze grote hoorns ook voorbij zien komen? #terschelling #festival #straattheater #theater #oerol Foto: Moon Saris (@moonsaris)

Oerol

graphic.collector
#oerol #terschelling #zenscape #landscape #art

Oerol

beardmen
Fonteinbar #westerkeyn #oerol #terschelling #festivaleiland #bar #bier #brand #festival #church #fountain #beer

Oerol

abracalabrador_thijs
Plastique Fantastique! ✨. #leineroebana #thestolzquartet #plastiquefantastique @oerolterschelling #oerol #terschelling #bubble

Oerol

oerolterschelling
Heb jij ook nog steeds dé Oerol herinnering om je pols, aan je prikbord, aan je sleutelbos, heb je hem verwerkt in een kunstwerk of al het andere wat je maar kan bedenken? Deel dan je foto met #oerolbandje en laat ons zien wat je met je polsbandje kan doe

Oerol

merkobgram
1... 2... #festivaleiland #hopsakee #merkobman #oerol #noordzee

Oerol

sofiedeklerk
Dit kan ook weer van mijn bucketlist, in de file staan voor het strand! Maar het was het waard geweldige voorstelling van het #NNT en #clubguyenroni #penthesilea #oerol #Oerolgangers #festivaleiland

Oerol

dadadadantenko
オランダ演劇祭 Oerol2017上演「Tsukumogami」 Dadadadan Tenko performing during the Oerol Festival 2017 at Terschelling, The Netherlands, June 17, 2017 photo by Marloes van Doorn #tsukumogami#dadadadantenko#nishiko#mariakley#oerol2017#odaiko#taiko#beach#bluesky#Marloe

Oerol

delstelle
Oerol 2017 performance of #dadadadantenko #oerol #oerol2017 #festivaleiland #terschelling #fujifilm #fuji#fujifilm_xseries #strand #beach #performance #wadden

Oerol

sofiedeklerk
Eerste keer oerol dus een voorstelling op het #strand! En dan krijg je dit soort plaatjes. Leuke was dat de dag erna, ik de tribune mocht gaan afbreken (voor een deel) dit is nou vrijwilligen op #Oerol #festivaleiland #bestetijd #warmezon

Oerol

cie.satchok
Goodbye #oerol we had fun! • • • #actobatics #acroskillbank #circusaroundtheworld #acroyoga #acrobatics #circus #circuslife #sunset #3manhigh #satchok

Oerol

stijlburospot
#oerol#remembrance #tsunami#Tsukumogami#dadadan #slagwerk#drum#japan #terschelling #locatietheater #festival

Oerol

lisetteoptexeltravels
De was hangt buiten hoor! ;-) Happy Fathersday from Terschelling island Thanks to @landalnl #ResidenceTerschelling ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ So GREAT to be invited in Such a Gorgeous setting on a Beautiful Dutch island @landalnl ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀