Oerol

Theaterfestival Oerol
Oerol 2023
Jaarlijks verandert het eiland Terschelling in juni tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Een uniek en toonaangevend festival met het eiland als inspiratiebron en podium.

Theaterfestival Oerol

Oerol op Terschelling is één van de grootste locatietheaterfestivals van Europa. In 1982 begonnen als klein straattheater festival is het uitgegroeid tot een divers cultureel festival met zo’n 55.000 bezoekers per jaar. Er is nog steeds straattheater te zien, maar het accent is verschoven naar locatietheater, muziek en beeldende kunst. 

De theatervoorstellingen op het strand, in de duinen, in het bos, op een dijk of in een schuur, worden vaak speciaal voor deze locaties gemaakt of daarop aangepast. Naast Nederlandse theater- en muziekgroepen zijn er ook internationale theatergezelschappen en bands te zien. 

Oerol vindt elk jaar in juni plaats, als de dagen op z’n langst zijn, en duurt tien dagen. Er is genoeg te zien om tien dagen te blijven, maar je kunt ook een dag of een paar dagen komen. Er gaat enkele malen per dag een boot vanuit Harlingen. Reserveer op tijd een plaatsje. Hou er ook rekening mee dat de gewone bootreis twee uur duurt. Er is een (duurdere) snelboot. 

Je koopt voor dit festival een entreebandje (festivalbandje). Je kunt het vooraf bestellen via de website, kopen bij de boot in Harlingen, of als je aankomt op Terschelling. Daarvoor krijg je toegang tot de twee grote festivalterreinen Westerkeyn en Betonning, en een aantal kleine voorstellingen, de 'expedities'. Voor de grotere voorstellingen moet je apart een kaartje kopen. Dat laatste doe je het best online tijdens de voorverkoop, want sommige voorstellingen zijn snel uitverkocht. Een aantal kaarten wordt apart gehouden voor de losse verkoop op het eiland (Westerkeyn). Er zijn zelfs mensen die het wachten in de rij zo gezellig vinden dat ze vooraf geen kaarten kopen! 

Vrienden van Oerol krijgen eerder toegang tot de online kaartverkoop (Early Bird) en ontvangen de Oerol Programmakrant. Ook zijn er speciale vriendenacties. Vriend worden kan voor 22, 44 of 66 euro per jaar. 

Hoewel er heel veel mensen naar Oerol komen, ruim 50.000, is het niet massaal. Het festival is verspreid over het hele eiland Terschelling, en er is altijd veel tegelijk te zien op ver uiteen gelegen plaatsen. De sfeer is erg relaxed en er zijn cultuurliefhebbers van alle leeftijden te vinden. Op de twee festivalterreinen (de Betonning in West en Westerkeyn bij Midsland) is het wel wat drukker, maar ook erg gezellig. 

Oerol 'doe' je vooral op de fiets. De locaties liggen op fietsafstand van elkaar, al wil het wel eens een klein uurtje fietsen zijn als je de wind tegen hebt. Onderweg kom je veel andere festivalgangers tegen. Je kunt een fiets huren op veel plekken op het eiland (reserveren is aan te raden) of je eigen fiets meenemen op de boot. 

Onderdak vinden tijdens Oerol is makkelijk als je van kamperen houdt: er is altijd wel een plekje op een van de vele campings op het eiland. Een huisje of hotelkamer is een stuk lastiger te vinden en moet je lang van tevoren regelen. Op een van de schepen in de haven slapen is ook mogelijk. 

Neem vooral warme kleding, regenkleding en goede schoenen mee naar Terschelling. Ook verstandig om mee te nemen: zonnebrand en een tekentang. Je smartphone is bijna onmisbaar tijdens Oerol, niet alleen om je belevenissen te delen met vrienden, maar ook vanwege de Oerol App die je de weg wijst over het eiland. Je kunt je ook via Whatsapp laten vertellen waar onverwachte avontuurlijke dingen gebeuren: Stuur 'Oerol aan' naar 06 57539796. 

Elke festivaldag verschijnt er een Oerol Dagkrant, waarin je tips, achtergrondinformatie, wijzigingen en het blokkenschema vindt. En natuurlijk de beroemde Lokroepjes! 

Terschellings Oerolfestival is bedacht door Joop Mulder. Waar de naam Oerol vandaan komt? Het is Terschellings voor 'overal'. Vroeger mocht het vee in het voorjaar over het hele eiland grazen, 'oerol' dus. Nu zwermen duizenden enthousiaste theater- en muziekliefhebbers over het eiland.

Festivalagenda en meer festivalinfo

Meer dan 70 andere theaterfestivals vind je in het handige blokkenschema, in het menu, of onderaan deze pagina. Bijvoorbeeld Karavaan, De Parade of Festivalderaa.
Volg Theaterfestivals op Facebook of word lid van de Facebook discussiegroep over theaterfestivals.

 • ✔︎Locatietheater
 • ✔︎Theater
 • ✔︎Muziek
 • ✔︎Straattheater
 • ✔︎Dans
 • ✔︎Kunst
 • ✔︎Binnen
 • ✔︎Buiten
 • ✔︎Bijzondere locaties
 • ✔︎Nieuwe makers
 • ✔︎Foodtrucks
 • ✔︎Internationaal
 • ✔︎Meerdaags festival
 • +︎Unieke sfeer
 • +︎Unieke locatie
 • +︎Unieke beleving
 • +︎Je betaalt per voorstelling
 • +︎Gratis activiteiten
 • -︎Niet goedkoop
 • -︎Overtocht vooraf regelen
 • -︎Overnachting vooraf regelen
 • -︎Populaire voorstellingen snel uitverkocht

Oerol 2023
Terschelling,

vr 9 juni t/m zo 18 juni 2023
»
Data en tijden onder voorbehoud. Check altijd de website van het festival.
Wat vind jij van Oerol?
   Totaalindruk: 8.1
   Programma: 7.2
   Sfeer: 8.1
   Locatie: 8.5
   Prijs-kwaliteit: 7.0
Anoniem
Totaalindruk: 5, Programma: 3, Sfeer: 6, Locatie: 5, Prijs: 3
Oerol was altijd erg leuk en goed , zeer afwisselend georganiseerd kom er al 15 jaar. Echter de laatste jaren is het wel minder geworden. De geluiden gaan dat ze veel op de jongeren inzetten, maar als je er rond loopt zijn het ook vooral de ``jonge ouderen`` die er rondlopen en waar weinig op gericht is. Ik mis zeker de expedities met verrassende dingen, die zeker te vinden zijn. Ook het straat theater was er vorig jaar niet, en dat hoort er zeker bij even als een gevarieerd muziek programma en de kunst. Hierboven staat vinkjes wat je kunt vinden , maar die kloppen niet met het aan bod van de afgelopen jaren. Ook zijn de prijzen flink opgelopen, wat voor een aantal mensen niet meer betaal baar is. Kijk eens naar de bandjes, alleen maar voor 1 prijs te kopen, misschien weer terug naar bandjes voor een wek , een weekend maakt het zeker aantrekkelijker voor sommige mensen.
Rietje Ganzeboer
Totaalindruk: 5, Programma: 5, Sfeer: 4, Locatie: 6, Prijs: 5
Steeds minder te bieden vooral de gezelligheid op straat (straattheater)
René
Totaalindruk: 8, Programma: 7, Sfeer: 8, Locatie: 9, Prijs: 6
Ik mis de expedities en het straattheater. Dat is er bijna niet meer te vinden. Zonder kaartjes voor voorstellingen, is er eigenlijk niks meer te beleven. Verder is de Westerkeyn er niet meer, en de betonning gaat pas 14:00 open. De voorstellingen zijn nog steeds geweldig, maar wel een verschraling dus.
Lees meer beoordelingen
Jeanne Stammeshaus
Totaalindruk: 9, Programma: 9, Sfeer: 8, Locatie: 7, Prijs: 6
Het wordt wat te duur voor 'gewone 'me den. Ennuh.....check ff deze site, er is nog sprake van Wersterkeijnnnnm
Gert
Totaalindruk: 3, Programma: 4, Sfeer: 5, Locatie: 7, Prijs: 2
Pim
Totaalindruk: 9, Programma: 6, Sfeer: 9, Locatie: 9, Prijs: 6
Voorstellingen moeten weer humor hebben. Nu moet er vaak een thema/ bootschap in zitten.
jan
Totaalindruk: 6, Programma: 6, Sfeer: 7, Locatie: 6, Prijs: 5
anoniem
Totaalindruk: 9, Programma: 8, Sfeer: 9, Locatie: 9, Prijs: 8
Anoniem
Totaalindruk: 9, Programma: 7, Sfeer: 9, Locatie: 9, Prijs: 8
Gérike(06-10057089)
Totaalindruk: 9, Programma: 9, Sfeer: 8, Locatie: 10, Prijs: 9
Jammer dat er niet meer bandjes op de westerkeyn spelen. Dat maakt de sfee4 beter. Nu is t overdag nogal saai. Gooi er meer muzikale onderbrekingen in. Damestrio déjà vu zingen nummers uit de jaren 40-45. Vera Lynn,the Andrew sisters etc. Bijzonder mooi als popup act op straat of zo
Marcoerol
Totaalindruk: 9, Programma: 8, Sfeer: 9, Locatie: 10, Prijs: 10
Het is weer fantastisch! Muziekprogrammering mag iets beter ('S avonds alleen dansbare muziek). Waar is wattcar (of alternatief)? Het blijft natuurlijk een fantastische beleving op Oerol.
Anoniem
Totaalindruk: 10, Programma: 10, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 10
Anoniem
Totaalindruk: 10, Programma: 8, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 9
Hans
Totaalindruk: 10, Programma: 8, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 8
Oerol is altijd bijzonder. De sfeer en de locatie zijn uniek.
Jolien
Totaalindruk: 10, Programma: 10, Sfeer: 10, Locatie: 10, Prijs: 10
Uhmmm... Eerlijk gezegd is deze stemming gebaseerd op eerdere jaren maar toch.. Verheug me al ernstig!
Geef je mening
INSTAGRAM
Oerol

oerolterschelling
Oerol in de recycling.. De kussentjes van 'De Passage' van #Oerol14 hergebruikt bij de nieuwe dansvloer van @folkshegeskoalle_schylgeralan #Oerol17 #Festivaleiland #Terschelling #hutsj #zomer #volksdansen

Oerol

delstelle
Oerol 2017 performance of #dadadadantenko #oerol #oerol2017 #festivaleiland #terschelling #fujifilm #fuji#fujifilm_xseries #strand #beach #performance #wadden

Oerol

beardmen
Fonteinbar #westerkeyn #oerol #terschelling #festivaleiland #bar #bier #brand #festival #church #fountain #beer

Oerol

ariemartijn
Oerol #terschelling #oerol

Oerol

saravangeloven
Last Oerol party #festivaleiland #betonning #terschelling #holland

Oerol

ben_dijkhuizen
#terschelling #oerol #dakpannen #strand

Oerol

justinemerrony
Fab space for theatre...maybe next year on my way to Glastonbury! #oerolfestival #netherlands #postgamesdreaming #festivaleiland #katemoore #thesoltz #leineroebana #plastiquefantastique #marcocanevacci photographer

Oerol

arinth_1
Uit de oude doos... #oerol #2012 #longtimeago #time #timeflies #havingfun #happy #happyness #festival #theatre #music #art #setdesign #beach #terschelling #play #piano #pianist #cantplay #sad #beautiful #place #loveofmylife #nofilter

Oerol

pjbisschop
Terschelling had meer zomervibes dan Groningen. Even wennen. #throwback #tbt #oerol #oerol2017 #terschelling #eilandleven #island #festivaleiland #festival #hot #summer #summervibes #sunshine #bluesky

Oerol

sofiedeklerk
Dit kan ook weer van mijn bucketlist, in de file staan voor het strand! Maar het was het waard geweldige voorstelling van het #NNT en #clubguyenroni #penthesilea #oerol #Oerolgangers #festivaleiland

Oerol

kiefer_zwart
Terschelling #oerol #view #nofilterneeded #bromance

Oerol

graphic.collector
#oerol #terschelling #zenscape #landscape #art

Oerol

bernarood
#oerol

Oerol

graphic.collector
#terschelling #landscape #travel #photography #sky #sea #oerol

Oerol

saravangeloven
Thank you weather gods! ☀️#camping #oerol #terschelling

Oerol

oerolterschelling
Terugblik #festivaleiland! Betonning tijdens Oerol 2017. Foto: Moon Saris. #oerol #oerol2017 #oerol17 #festival #muziek #betonning #terschelling