Over het IJ festival

← Blokkenschema festivals
Theaterfestival Over het IJ festival
Over het IJ festival 2019
Over het IJ Festival: hét locatietheaterfestival van Amsterdam. Avontuurlijk locatietheater van nieuwe en gevestigde makers op spraakmakende binnen- en buitenlocaties in de stad, aan de oevers van het IJ en op de NDSM-werf.

Theaterfestival Over het IJ


Met zijn bijzondere, eigentijdse, eigenzinnige programmering én een gevarieerd publiek, is Over het IJ Festival het enige kwalitatief hoogwaardige zomerse locatietheaterfestival in Amsterdam. Uitgangspunt van het festival is de stad met alle bijbehorende verhalen, vraagstukken en ontwikkelingen. Het programma bestaat uit werk van theatermakers en kunstenaars die werken vanuit een engagement met de grootstedelijke omgeving. Op de eerste plaats de NDSM-werf en Amsterdam-Noord, maar ook de metropool Amsterdam kan een inspiratiebron of speelplek zijn.

Over het IJ Festival geeft de stemmen, vragen en onderwerpen die klinken en spelen in de stad een platform. Ook proberen we mee te denken over hoe we onze stad samen kunnen (blijven) vormgeven. Wij zijn benieuwd naar alle verhalen en perspectieven van bewoners en gebruikers van de stad, en de stukjes grond waarop ze bewegen. We dagen theatermakers en kunstenaars waarmee we werken uit om zichzelf hierin te verdiepen: zij zijn uiteindelijk ook bewoners en gebruikers van de stad. Uit alle voorstellingen samen ontstaat een programma dat een beeld geeft van de stad waarin we met elkaar leven, en waarin alle ruimte is voor het experimenteren met nieuwe theatertalen.


Festivalagenda en festivalinfo

Meer dan 60 andere theaterfestivals vind je in het handige blokkenschema, in het menu, of onderaan deze pagina. Bijvoorbeeld Over het IJ festival, Reuring of Karavaan.

Volg Theaterfestivals op Facebook of word lid van de Facebook discussiegroep over theaterfestivals.

Over het IJ festival 2019
Amsterdam,

vr 5 juli t/m zo 14 juli 2019
»
 • In theater(s)
 • ✔︎Locatietheater
 • ✔︎Straattheater
 • ✔︎Muziek
 • ✔︎Dans
 • ✔︎Theater
 • Kunst
 • ✔︎Programma voor kinderen
 • Camping dichtbij
 • ✔︎Goed bereikbaar met OV
 • Low budget
WAT VIND JIJ VAN OVER HET IJ FESTIVAL?
- Er zijn nog geen beoordelingen. Wees de eerste!
Geef je mening
NIEUWS

Voordelig met de trein naar Over het IJ Festival

04/07/2018

Voordelig met de trein naar het Over het IJ Festival: hét zomerse theaterfestival van Amsterdam. Je koopt nu een retour vanaf elk willekeurig treinstation in Nederland inclusief een festivalbandje voor maar € 26,-! Dus: woon je buiten Amsterdam? Kom met de trein en pak je voordeel in de Spoordeelwinkel: www.spoordeelwinkel.nl.

Neem vanaf Centraal Station het pontje naar de NDSM-werf en je loopt zo het festivalterrein op. Er staan tientallen voorstellingen op het programma van jonge en gerenommeerde theatermakers en –gezelschappen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Zeecontainerprogramma, waar 11 makers een zeecontainer omtoveren tot minitheater. Wil je niks missen van het programma? Hoeft ook niet. Het festivalbandje geeft je 10 dagen toegang tot het Zeecontainerprogramma, het Nieuwe Makers Programma en het Over het IJ Festival LAB.

Hoogtepunten? Naomi Velissiarou brengt een muziektheatrale ode aan de legendarische toneelschrijver Sarah Kane in Permanent Destruction in Shelter Amsterdam. In Alsof je thuis bent gaan Turkse en Nederlandse acteurs een dialoog aan met hun nationale identiteit.

Programma Over het IJ Festival 2018 bekend

08/06/2018

Over het IJ Festival (13 t/m 22 juli) presenteert voorstellingen van de nieuwste generatie makers op spannende binnen- en buitenlocaties. Het programma van editie 2018 is inmiddels bekend.

Grotere voorstellingen zijn onder meer van Collectief Walden, Project Wildeman, Via Berlin & Cello Octet Amsterdam, Timen Jan Veenstra, Naomi Velissariou en De Stal van Dingo.

Bruisend middelpunt van het festivalhart is in 2018 kunstwerk en paviljoen 'Ferrotopia' van Atelier Van Lieshout. Hier vindt het gloednieuwe Over het IJ Festival LAB plaats: een residentieprogramma van zes locatietheatermakers en kunstenaars die samen met het publiek een nieuwe voorstelling maken en presenteren.

Het bekende Zeecontainerprogramma van #OHIJ bestaat dit jaar uit elf containers, door jonge makers omgetoverd tot minitheater.
Het Nieuwe Makers Programma bestaat uit korte locatievoorstellingen van jonge makers. Zo vertelt Marte Boneschansker verhalen over intimiteit en sensualiteit en presenteren De Dansers Shake Shake Shake: first edition.
Verdieping vind je in de Specials: routes langs één of meerdere voorstellingen met diverse kunstenaars en wetenschappers.

INSTAGRAM
Over het IJ festival

overhetijfestival
De voorbereidingen voor Over het IJ Festival 2014 zijn begonnen! Volg ons, er komt snel meer informatie.

Over het IJ festival

ingrid.askvik
Premiere! #deverbeeldestad #overhetijfestival #underthesea #arildvarderogså #ogolav @narcode_ @koensteger @davidvanuuden @jamjesse

Over het IJ festival

bergkameel
7. Where you are #fmsphotoaday #overhetijfestival

Over het IJ festival

laura.roling
Location theatre performance at #overhetijfestival #kafka #kafkaesque #amsterdam #overhetij #uncanny

Over het IJ festival

dorinemobron
Walldancing #overhetIJfestival #amsterdam

Over het IJ festival

komeet56
The Audience #overhetijfestival #tussenwervenenhotels #theatermonologue #ilovenoord #iamsterdam #lokatietheater #captivated #nl

Over het IJ festival

dimitri_in_ams
Ole! La Luchra Libre #LaIslaBonita @frascatiamsterdam #overhetijfestival2017 #overhetijfestival #LaLuchraLibre

Over het IJ festival

merelsmitt
Dit prachtbeeld was Better Safe Than Sorry bij schemer!

Over het IJ festival

marble_agency_amsterdam
@davidvanuuden is te zien in de voorstelling De Verbeelde Stad op het @overhetijfestival! Kom je ook kijken?! #marbleagency #davidvanuuden #overhetijfestival #2017

Over het IJ festival

laura.roling
Ready for the next #performance on #dutch #politician #thierrybaudet #overhetijfestival #noord #amsterdam

Over het IJ festival

komeet56
The Actor #overhetijfestival #tuindorpoostzaan #theatermonoloog #stefanrokebrand #ilovenoord #iamsterdam #actor #acteur #theatre #nl #kroniekenvandestad #chronicalsofthecity

Over het IJ festival

valerie_vanleersum
Tussen beheersen en bezweren, #inbetween control and #veneration #flod #overhetijfestival 2016 #artandheritage #sitespecificart #archiveoftheinbetween #zuiderzeemuseum #hoogheemraadschaphollandsnoorderkwartier #waterlandsevloed #waterworks

Over het IJ festival

merelsmitt
Daar staan ze! Better Safe Than Sorry live in action

Over het IJ festival

nieuwdakota
Atelierroute 'de oprukkende stad, verborgen schatkamers van de NDSM werf' eindigt in de summershow #overhetijfestival

Over het IJ festival

filmrishi
#art #in #containers #whichtochoose #overhetijfestival #amsterdam

Over het IJ festival

bakkerluit
Vandaag première La Lucha Libre!!! #zinin #lekkerworstelen #laislabonita #luchadors #laluchalibre #overhetijfestival #frascatitheater #mexico #here #we #come

Verzend

Deze website gebruikt cookies  |   OK