Over het IJ festival

alle theaterfestivals
Theaterfestival Over het IJ festival
Over het IJ festival 2019
Over het IJ Festival: hét locatietheaterfestival van Amsterdam. Avontuurlijk locatietheater van nieuwe en gevestigde makers op spraakmakende binnen- en buitenlocaties in de stad, aan de oevers van het IJ en op de NDSM-werf.

Theaterfestival Over het IJ


Met zijn bijzondere, eigentijdse, eigenzinnige programmering én een gevarieerd publiek, is Over het IJ Festival het enige kwalitatief hoogwaardige zomerse locatietheaterfestival in Amsterdam. Uitgangspunt van het festival is de stad met alle bijbehorende verhalen, vraagstukken en ontwikkelingen. Het programma bestaat uit werk van theatermakers en kunstenaars die werken vanuit een engagement met de grootstedelijke omgeving. Op de eerste plaats de NDSM-werf en Amsterdam-Noord, maar ook de metropool Amsterdam kan een inspiratiebron of speelplek zijn.

Over het IJ Festival geeft de stemmen, vragen en onderwerpen die klinken en spelen in de stad een platform. Ook proberen we mee te denken over hoe we onze stad samen kunnen (blijven) vormgeven. Wij zijn benieuwd naar alle verhalen en perspectieven van bewoners en gebruikers van de stad, en de stukjes grond waarop ze bewegen. We dagen theatermakers en kunstenaars waarmee we werken uit om zichzelf hierin te verdiepen: zij zijn uiteindelijk ook bewoners en gebruikers van de stad. Uit alle voorstellingen samen ontstaat een programma dat een beeld geeft van de stad waarin we met elkaar leven, en waarin alle ruimte is voor het experimenteren met nieuwe theatertalen.

Het festivalhart op de NDSM-werf is eenvoudig te bereiken met de pont vanaf het Centraal Station.

Het festivalbandje geeft toegang tot het Zeecontainerprogramma, het Nieuwe Makers Programma en het Over het IJ Festival LAB. Je hebt geen festivalbandje nodig om voorstellingen uit het reguliere programma en of het festivalterrein te bezoeken. Er is vrije toegang tot het festivalhart.

Voorstellingen buiten de NDSM-werf kun je op eigen gelegenheid bezoeken (met fiets of te voet). Check de plattegrond voor alle speellocaties buiten de NDSM- werf en de vertrekpunten van voorstellingen en fiets- en wandelroutes. Houd rekening met de extra reistijd naar de locatie.Op de NDSM-werf kun je niet alle voorstellingen op eigen gelegenheid bezoeken. Het vertrekpunt van het Nieuwe Makers Programma en Specials is in het festivalhart. Vanaf het vertrekpunt loop je onder begeleiding naar de voorstellingslocatie.


Festivalagenda en festivalinfo

Meer dan 70 andere theaterfestivals vind je in het handige blokkenschema, in het menu, of onderaan deze pagina. Bijvoorbeeld Festivalderaa, Karavaan of Oerol.

Volg Theaterfestivals op Facebook of word lid van de Facebook discussiegroep over theaterfestivals.

Over het IJ festival 2019
Amsterdam,

vr 5 juli t/m zo 14 juli 2019
»
 • ✔︎Theater
 • ✔︎Muziek
 • Kunst/installaties
 • ✔︎Binnen
 • ✔︎Buiten
 • ✔︎Bijzondere locaties
 • In theater(s)
 • ✔︎In tenten of containers
 • ✔︎Locatietheater
 • ✔︎Straattheater
 • ✔︎Dans
 • ✔︎Nieuwe makers
 • ✔︎Foodtrucks
 • ✔︎Programma voor kinderen
 • Camping dichtbij
 • ✔︎Goed bereikbaar met OV
 • Low budget
WAT VIND JIJ VAN OVER HET IJ FESTIVAL?
- Er zijn nog geen beoordelingen. Wees de eerste!
Geef je mening
NIEUWS

Negentien premières tijdens Over het IJ Festival 2019

01/06/2019

Van 5 tot en met 14 juli is de zevenentwintigste editie van Over het IJ Festival met zo'n vijftig vernieuwende en tegendraadse locatietheaterproducties op de NDMS-werf en dieper in Amsterdam-Noord. Veel werk is speciaal voor het festival gemaakt op unieke locaties, zoals scheepsbouwloodsen en -hellingen op de NDSM-werf, en broedplaatsen, buurt- en kunstcentra dieper in Amsterdam-Noord. Ook in Stadsdeelkantoor Noord, Tolhuistuin, het depot van NEMO Science Museum en zelfs in een supermarkt zijn voorstellingen te zien. Over het IJ Festival heeft een belangrijke (co)producerende rol en een sterke focus op talentontwikkeling. Dit jaar werkte het festival samen met onder meer Oerol, Festival Cement, Frascati, Feikes Huis, Schweigman&, Kameroperahuis en De Nieuwe Oost. Voor het volledige programma en tickets voor reguliere voorstellingen, het festivalbandje en het passe-partout: zie overhetij.nl.

Over het IJ Festival 2019 is ook dit jaar een proeftuin voor nieuw locatietheaterwerk; in totaal zijn er maar liefst negentien premières te zien. Veel van deze premières zijn van gezelschappen en makers die de afgelopen jaren doorgroeiden binnen het festivalprogramma.

Het Over het IJ Festivalbandje en passe-partout

31/05/2019

Het festivalbandje van Over het IJ geeft tien dagen lang toegang tot een dertigtal voorstellingen van de jongste generatie makers. Ook krijg je op vertoon van een festivalbandje korting op drinken aan de bar in het festivalhart. Let op: je hebt geen festivalbandje nodig om een reguliere voorstelling te kopen.

Met het Over het IJ Festivalbandje kun je naar:
- 10 mini-locatietheatervoorstellingen of -installaties in, op of om een zeecontainer in het festivalhart. Ze zijn speciaal voor ons gemaakt door jonge makers en deels aangedragen door Dood Paard, Afslag Eindhoven, Dansmakers Amsterdam, DEGASTEN, Golden Palace en HKU - MA programme Scenography.
- 5 voorstellingen van nieuwe makers op verrassende locaties in en om het festivalhart: Sheralynn Adriaansz, Lotte Rischen, Lotte Boonstra, CHRONOS en Rita Hoofwijk.
- Over het IJ Festival LAB (i.s.m. Feikes Huis): 6 makers ontwikkelen tijdens het festival samen met publiek nieuw werk in het festivalhart: BetweenTwoHands, Emke Idema, LIPS&KNOBEL, Tamar Blom | Wild Vlees, TB RUUT, powered by de Veenfabriek en Pink Flamingooo.
- Het Atelier (i.s.m. Oerol): 3 makers ontwikkelen een blauwdruk voor nieuw werk, zowel op de NDSM-werf als op Terschelling: Marinke Eijgenraam (Schweigman&), Warre Simons (Kamperoperahuis) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost).
- Het nachtprogramma in Sexyland. Dagelijks gaat het festivalprogramma hier tot in de late uurtjes door. Met in de weekenden speciale afterparties, inclusief verrassingsacts en dj's van makers uit het festivalprogramma.

Wil je graag álles zien? Met het passe-partout à € 85,- krijg toegang tot alle voorstellingen en programmaonderdelen van Over het IJ Festival 2019. Je hebt een passe-partout met een bezoek aan vijf voorstellingen er al uit. Combineer vooral meerdere voorstellingen op één dag, dan profiteer je maximaal.

INSTAGRAM
Over het IJ festival

komeet56
The Audience #overhetijfestival #tussenwervenenhotels #theatermonologue #ilovenoord #iamsterdam #lokatietheater #captivated #nl

Over het IJ festival

merelsmitt
Daar staan ze! Better Safe Than Sorry live in action

Over het IJ festival

valerie_vanleersum
Tussen beheersen en bezweren, #inbetween control and #veneration #flod #overhetijfestival 2016 #artandheritage #sitespecificart #archiveoftheinbetween #zuiderzeemuseum #hoogheemraadschaphollandsnoorderkwartier #waterlandsevloed #waterworks

Over het IJ festival

ingrid.askvik
Premiere! #deverbeeldestad #overhetijfestival #underthesea #arildvarderogså #ogolav @narcode_ @koensteger @davidvanuuden @jamjesse

Over het IJ festival

komeet56
The Actor #overhetijfestival #tuindorpoostzaan #theatermonoloog #stefanrokebrand #ilovenoord #iamsterdam #actor #acteur #theatre #nl #kroniekenvandestad #chronicalsofthecity

Over het IJ festival

marble_agency_amsterdam
@davidvanuuden is te zien in de voorstelling De Verbeelde Stad op het @overhetijfestival! Kom je ook kijken?! #marbleagency #davidvanuuden #overhetijfestival #2017

Over het IJ festival

dimitri_in_ams
Ole! La Luchra Libre #LaIslaBonita @frascatiamsterdam #overhetijfestival2017 #overhetijfestival #LaLuchraLibre

Over het IJ festival

merelsmitt
Dit prachtbeeld was Better Safe Than Sorry bij schemer!

Over het IJ festival

dorinemobron
Walldancing #overhetIJfestival #amsterdam

Over het IJ festival

bergkameel
7. Where you are #fmsphotoaday #overhetijfestival

Over het IJ festival

laura.roling
Location theatre performance at #overhetijfestival #kafka #kafkaesque #amsterdam #overhetij #uncanny

Over het IJ festival

bakkerluit
Vandaag première La Lucha Libre!!! #zinin #lekkerworstelen #laislabonita #luchadors #laluchalibre #overhetijfestival #frascatitheater #mexico #here #we #come

Over het IJ festival

filmrishi
#art #in #containers #whichtochoose #overhetijfestival #amsterdam

Over het IJ festival

nieuwdakota
Atelierroute 'de oprukkende stad, verborgen schatkamers van de NDSM werf' eindigt in de summershow #overhetijfestival

Over het IJ festival

overhetijfestival
De voorbereidingen voor Over het IJ Festival 2014 zijn begonnen! Volg ons, er komt snel meer informatie.

Over het IJ festival

laura.roling
Ready for the next #performance on #dutch #politician #thierrybaudet #overhetijfestival #noord #amsterdam

Deze website gebruikt functionele cookies waarvoor geen toestemming is vereist  |   OK