Cement

alle theaterfestivals
Theaterfestival Cement
Cement
Festival Cement is hét festival waar je de nieuwste generatie theatermakers, choreografen en schrijvers kunt ontdekken. Op allerlei plekken in ‘s-Hertogenbosch, met de Verkadefabriek als festivalhart, zit je met je neus bovenop bijzondere voorstellingen.

Theaterfestival Cement


Festival Cement biedt een podium aan de nieuwe generatie talentvolle Nederlandse en Vlaamse theatermakers, choreografen en schrijvers. Zij zijn de kern van het festival en vinden zo hun weg naar publiek, pers, podia, producenten en financiers. Om dit te bereiken, doet Festival Cement dienst als ontmoetingsplek. In een prettige, intieme ambiance kunnen de nieuwe generatie makers, professionals en een geïnteresseerd publiek kennismaken met elkaar.

Festival Cement functioneert ook als platform. Het werk en de drijfveren van de makers zijn onderwerp van debat en bespiegeling door de kunstenaars, professionals en het publiek. We leveren daarmee een bijdrage aan de ontwikkeling en verdieping van hun werk in de toekomst.

De maker en zijn/haar ontwikkeling vormen het uitgangspunt voor onze programmering. We tonen een (inter)nationale selectie, waarbij de passerpunt in het zuiden van Nederland staat. Dat betekent dat we in het zuiden en Vlaanderen een extra stevige verantwoordelijkheid nemen voor het volgen van beginnende podiumkunstenaars. Festival Cement biedt ieder jaar een selectie van een actuele generatie podiumkunstenaars. Van afstuderend en opvallend talent tot bewezen talent dat we meer zichtbaar willen maken. We volgen makers voor een langere periode en tonen hun werk meestal meerdere jaren in het festival.

Selectie gebeurt altijd op basis van een dialoog naar aanleiding van werk dat door ons gezien is. Dat gesprek kan over bestaand of nieuw werk gaan. Zo ontstaat een longlist, die richting december naar een shortlist gaat.

Festival Cement presenteert niet alleen, maar produceert ook. We ontwikkelen producties en geven middels coproductiebijdragen impulsen aan makers die we willen presenteren. In Pand 18 beschikken we over twee repetitiestudio´s waar gewerkt kan worden. We zien het produceren als een toegevoegde functie, die mede een basis is voor het festival. De maker en zijn ontwikkeling staan centraal en we ontwikkelen werk in verschillende disciplines.

Naast de selectie maken we ook ieder jaar een luik met studentenwerk, Turbulentie. We tonen er (kortere) voorstellingen van studenten van verschillende kunstvakopleidingen in Nederland en Vlaanderen in double of triple bills. Er is gemiddeld ruimte voor 6 à 8 korte voorstellingen.

Jaarlijks doen we een oproep om voorstellingsconcepten in te sturen. Deze open call is ontstaan vanuit de behoefte om de blik zo breed mogelijk te houden en afgestudeerde makers de kans te geven hun plannen kenbaar te maken. Een leescommissie selecteert 8 concepten die door de makers aan een vakjury gepresenteerd worden tijdens het festival. Deze presentaties zijn toegankelijk voor (vak)publiek. Aan De Troffel (voorheen Dioraphte Cement Prijs) is een geldbedrag van € 7.500 verbonden en een plek op het daaropvolgende festival.


Festivalagenda en festivalinfo

Meer dan 70 andere theaterfestivals vind je in het handige blokkenschema, in het menu, of onderaan deze pagina. Bijvoorbeeld Holland Festival, Utrecht International Comedy Festival of Amsterdams Kleinkunst Festival.

Volg Theaterfestivals op Facebook of word lid van de Facebook discussiegroep over theaterfestivals.

 • ✔︎Theater
 • Muziek
 • ✔︎Kunst/installaties
 • ✔︎Binnen
 • Buiten
 • ✔︎In theater(s)
 • Locatietheater
 • Straattheater
 • ✔︎Dans
 • ✔︎Nieuwe makers
 • Foodtrucks
 • Programma voor kinderen
 • Camping dichtbij
 • ✔︎Goed bereikbaar met OV
 • Low budget
WAT VIND JIJ VAN CEMENT?
- Er zijn nog geen beoordelingen. Wees de eerste!
Geef je mening
NIEUWS

Festival Cement maakt winnaar Troffel 2019 bekend

25/03/2019

De Troffel is een stimuleringsprijs van Festival Cement die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling, performance of tekst van een beginnend maker. Met de prijs van € 7.500 krijgen jonge theatermakers financiële ondersteuning om hun winnende projectplan verder uit te werken. Ook ontvangt de winnaar de uitnodiging om de voortgang of realisatie van zijn of haar plan te tonen tijdens Festival Cement 2019. De winnaar werd uit acht concepten geselecteerd.

De Troffel 2019 is gewonnen door Leonore Spee & Sascha Bornkamp met Een nyeu liedeken. Een nyeu liedeken wordt een theatrale audiovoorstelling, een ter plekke geconstrueerde podcast in de setting van een popconcert.

Uit het juryrapport: 'Deze makers verbinden het heden en verleden en gaan zo op zoek naar de identiteit van een gemeenschap, van een volk. De manier waarop ze oude liederen een nieuwe en inclusieve vertaling willen geven naar de maatschappij vandaag intrigeert dermate. De vorm van de samenwerking met verschillende kunstenaars en de uitwerking in een podcast vormen een grote meerwaarde.'

Twintigste editie Festival Cement opnieuw vol premières

12/02/2019

Van 22 t/m 30 maart 2019 vindt de twintigste editie van Festival Cement plaats. Gedurende negen dagen is 's-Hertogenbosch de place to be om de nieuwste generatie makers te leren kennen. Met maar liefst zeven premières is er ook dit jaar volop kans om nieuw werk te ontdekken. Daarnaast zijn er twee voorstellingen voor het eerst in Nederland te zien. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Festival Cement presenteert niet alleen, maar produceert ook: elk jaar begeleiden we makers bij de ontwikkeling van nieuw werk, van concept tot première. Van de zeven premières zijn vier voorstellingen speciale Cement Producties.

Makers bekend van Festival Cement 2019

11/01/2019

Van 22 t/m 30 maart 2019 vindt de twintigste editie van Festival Cement plaats. Cement biedt veel nieuw werk, waaronder negen premières en twee Nederlandse premières. Maar Cement produceert zelf ook voorstellingen. Voor Festival Cement 2019 maken vier makers een speciale Cement Productie.

Dit zijn de makers van Cement 2019:

Bram van Helden – Plasticville. Première | Coproductie
Joey Schrauwen – Tactiturn. Première
playField. – #3 Relay. Première | Coproductie

Bart van de Woestijne - Kind komt kamer binnen. Première | Cement Productie
Marijn Graven – LO LIE TAA. Première | Cement Productie – in coproductie met Het Zuidelijk Toneel
Milou van Duijnhoven – Monumental Metamorphosis. Première | Cement Productie
Sanne Nouws – FOMO. Première | Cement Productie
Timo Tembuyser – Mementum. Première | Cement Productie – in coproductie met VIA ZUID Talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg

Floor van Leeuwen – MUUR. Coproductie
Siona Houthuys & Berten Vanderbruggen – No Coincidence No Story. Coproductie | Troffel Winnaars 2018

Andreas Hannes – The City
Hannah De Meyer – new skin
Jaha Koo – Cuckoo
Kim-Jomi Fisher en Marta Alstadsæter – Engel
Lize Pede – Island of slow
Maxim Storms & Lobke Leirens – Happy Hour. Nederlandse Première
Michiel Deprez – 10000 dingen
Piet Van Dycke en Annemijn Rijk – Lullaby
Rita Hoofwijk – With Out Me
Sarah Bostoen – Poetic Machine. Nederlandse Première
Teun Smits (De Vlieg) - Podcast
The100Hands - Staan
Zarah Bracht – Wholesale Destruction

Inschrijving Troffel 2019 gestart bij Cement

05/12/2018

Heb jij een plan, idee of een concept? Dan is dit je kans om een eerste stap te zetten op weg naar de realisatie van dit plan. Festival Cement roept afgestudeerde theatermakers, choreografen, tekstschrijvers en scenografen op om hun ideeën en plannen in te sturen voor De Troffel: een stimuleringsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling, performance of tekst van een beginnend maker.

Tijdens Festival Cement (22 maart t/m 30 maart 2019) krijgen acht makers de kans om hun plan te presenteren. Een vakkundige jury beloont het beste concept met De Troffel bestaande uit € 7.500 en de uitnodiging om de realisatie van het plan op Festival Cement 2020 te tonen.

De presentatie van de acht genomineerde concepten vindt op 25 maart 2019 plaats. Je kunt je plan (max. één A4) + cv tot en met maandag 21 januari sturen naar: detroffel@festivalcement.nl

INSTAGRAM
Cement

moonsaris
Sabine Molenaar is een van de intrigerendste dansmakers die ik ken. Gisteren zag ik haar nieuwste, Almost alive, en ik ben er nog steeds een beetje stil van. De eerste tien minuten wilde ik, hyperclaustrofoob, weg uit het diepe donkere gat waar zij en vor

Cement

lilianadevries
We gaan weer #festivalcement #halloangst

Cement

benoitvanraes
#TAAT #nazit #festivalcement #denbosch #theater

Cement

moonsaris
Niet aan het werk maar voor de lol op #festivalcement, het is even wennen. Maar twee voorstellingen voor de boeg die ik erg graag zie en een boel leuke lui :-)

Cement

sergio.gridelli
Fotoshooting voor de performance An incomplete life van Wild Vlees. www.wildvlees.com @wildvlees #sergiogridelli #wildvlees #cementfestival #theaterfotografie #physicaltheatre #physicaltheater

Cement

rick.mouwen
Keihard première gehad. En dat was kei leuk in Brabant. Morgen en overmorgen weer! #festivalcement #verkadefabriek #denbosch #ditgebeurtallemaaltegelijk #sales

Cement

brankopopovic
Daria Bukvic 'Nobady Home' at Festival Cement in Den Bosch #theatre #dariabukvic #festivalcement #verkadefabriek @verkadefabriek

Cement

festivalcement
*** Doe mee en win *** We hopen dat je genoten hebt van onze 18e festivaleditie. Omdat we benieuwd zijn naar je ervaringen met Festival Cement, nodigen we je uit om deel te nemen aan ons publieksonderzoek. Je vindt de link in onze bio. Dank voor je deelna

Cement

melpomene1987
Het Loket is klaar om geopend te worden. #FestivalCement #loket #festival #theater #dans #talent #ontwikkeling #development #questions

Cement

dfineffable
#theatre #performance #festivalcement #denbosch @schrauwen.exe #death #wheeloflife

Cement

festivalcement
Hoera! Het volledige programma staat online. Dus heerlijk rondstruinen tussen de teksten, trailers en foto's van de voorstellingen die in maart op de planken staan tijdens Festival Cement. Plan vast een mooie route vol met werk van inspirerende makers. We

Cement

melpomene1987
An Incomplete Life - Wild Vlees @festivalcement #wildvlees #anincompletelife #theater #performance #performanceart #artists #art #culture #festivalcement #festival #premiere #traveller #travelgram #work #sugar #shertogenbosch

Cement

petervantil_brothertill
TONIGHT - INSLAG #festivalcement #demuzerije

Deze website gebruikt functionele cookies waarvoor geen toestemming is vereist  |   OK